Haber

Niğde Patates Araştırma Enstitüsü Topraksız Tarım Sistemiyle Üretim Kapasitesini Arttırdı

Yerli patates çeşitlerini ülke tarımına kazandıran Niğde Patates Araştırma Enstitüsü, kurduğu seralarda uyguladığı topraksız tarım sistemiyle üretim kapasitesini artırdı.

Niğde Patates Araştırma Enstitüsü, havada ve suda yetiştirilen patates tohumlarıyla daha yüksek verim sağlıyor. Klasik sistem olan toprakta yetiştirildiğinde bir bitkiden 5-6 tohum üreten enstitü, topraksız tarım sistemiyle bu sayıyı 50-150 arasına çıkardı. Kurduğu tam kontrollü seralarda topraksız sistemle 2 milyon küçük yumru kapasitesine ulaşan enstitü, 12 ay boyunca tohum üretimi yapıyor. Tohumluk üretiminde maliyetleri düşüren ve verimliliği artıran sistem hakkında bilgi veren Niğde Patates Araştırma Enstitüsü Müdürü Uğur Pırlak, amaçlarının yerli ve milli çeşitleri daha kaliteli ve daha ucuz şekilde çiftçiye ulaştırmak olduğunu söyledi. Pırlak, “Tarım ve Orman Bakanlığımızın destekleriyle yürüttüğümüz ıslah çalışmaları sonucunda Enstitümüz, 10 adet yerli ve milli çeşidi ülke tarımına kazandırdı. 8 çeşidimizi ise yerli firmalara devrederek, yerli ve milli olarak 10 adet çeşidimizi ülke tarımına kazandırdık. Bu çeşitlerin yerli firmalar tarafından üretilip sertifikalandırılarak çiftçilerimize ulaştırılmasını sağlamak için enstitümüzde gelişmiş tohumlar üretiyoruz.” söz konusu.

Aeroponik serada üretim kapasitesini artırdıklarını belirten Pırlak, “Aeroponik sistemde, tamamen topraksız bir ortamda, belirli zamanlarda besin solüsyonunu köklere püskürterek 6-7 kez hasat yapabiliyoruz. Toprakta iken. Sistemle bir tesisten 6-7 adet mini yumru elde ediyoruz, bu sistemle 50 ile 150 adet arasında mini yumru üretebiliyoruz.” “Yumru üretimi yapıyoruz. Enstitümüzde tohum üretimi konusunda 12 aydır çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi. – NİĞDE

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu