Haber

Uşak’ta Bulunan 10-16 Milyon Yıllık Ağaç Fosilleri Koruma Altına Alındı

Uşak’ın Banaz ilçesinde yol inşaatı sırasında bulunan ve 10-16 milyon yıl öncesine ait 2 ağaç fosili koruma altına alındı.

Ayrancı köyü yakınlarındaki ormanlık alanda yol inşaatı sırasında, üst katmanlarının bir kısmı taşlaşmış iki ağaç kalıntısı bulundu.

Aynı köyde yaşayan Uşak Üniversitesi Coğrafya Bölümü öğrencisi Onur Fazilet ve öğretmeni Uşak Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Coğrafya Bölümü Fiziki Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Selahattin Polat, kalıntıların bulunduğu bölgede incelemelerde bulundu.

Kalıntılardan alınan örnekler İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Orman Fakültesi’ne gönderildi.

Burada yapılan incelemelerde kalıntıların 10-16 milyon yıl öncesine ait çam ağaçlarına ait ağaç fosilleri olduğu belirlendi.

Ağaç fosilleri bölgeden alınarak Banaz Orman İşletme Müdürlüğü’nde muhafaza edildi.

“Bunlar nadir oluşumlardır”

Doç. Dr. Selahattin Polat, gazetecilere yaptığı açıklamada, ağaç fosillerinin Ekim 2023’te öğrencisi Onur Fazilet tarafından bölgede fark edildiğini söyledi.

Fosillerden birinin 85 santimetre uzunluğunda ve 65 santimetre çapında, diğerinin ise 60 santimetre uzunluğunda ve 58 santimetre çapında olduğunu belirten Polat, “Bu fosillerin 10 milyon ila 16 milyon yıl öncesine ait olduğunu tespit ettik. En büyüğü” Fosillerin burada oluşmasının sebebi ise Uşak’ın kuzeyinde yer almalarıdır.” “Elmadağ yanardağı dediğimiz volkanik bir kütlemiz var. Bu volkanik kütle 17 milyon yıl önce faaliyetine başlamış ve bu yanardağdan çıkan volkanik kül, volkanik kum gibi çeşitli malzemeler bu ağaçların üzerine gelerek onları kaplıyor. Kapandıktan sonra ise fosilleşme meydana gelir.” söz konusu.

Bu tür fosillerin Türkiye’de yaklaşık 10-15 yerde bulunduğunu belirten Polat, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu fosiller sayesinde 10 ila 16 milyon yıl önce iklimin nasıl olduğunu, burada hangi ağaç türlerinin yaşadığını, yani eski coğrafi özellikleri tespit edebiliyoruz. Bunlar nadir oluşumlar. Bu ağaç fosilleri Türkiye’de çok nadir bulunuyor. Dünyada da bu formdalar.Bir diğer özelliği ise “Bazı ağaç türleri günümüzde varlığını sürdürmemektedir. Bu cansız ağaçlardan yola çıkarak geçmişin iklim özellikleri ve coğrafi koşulları hakkında detaylı bilgi elde edebiliyoruz.”

Polat, ağaç fosillerinin çam familyasına ait olduğunu belirlediklerini ancak hangi ağaç türü olduğunu henüz belirleyemediklerini sözlerine ekledi.

Fosillerin eğitim ve jeoturizm açısından da değerli olduğuna işaret eden Polat, geçmişe ışık tutması açısından bu tür fosillerin korunması gerektiğini ifade etti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu