14. Maddenin Yüksek Yargıdaki Kararsızlığı
Türkiye Personel Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay, seçilmesinin üzerinden 66 gün geçmesine rağmen tahliye olmadı. Atalay’ın tahliye talebi Yargıtay 3. Ceza Dairesi tarafından reddedildi. Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Atalay’ın yargılandığı Seyahat davasındaki suçlamanın anayasanın 14. maddesi kapsamında kaldığı gerekçesiyle tutukluluğun sona erdirilmesi talebini reddetti.
Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin ret kararı Yargıtay’ın beş üyesi tarafından imzalandı. Oy birliği ile kabul edilen karara imza atanlardan biri de Muhammed Yavuz.
CUMHURİYET DAVASINDA GEÇERSİZ KILMA KARARINI İMZALADI
Can Atalay’a yapılan başvuruyu reddeden Yargıtay üyelerinden Yavuz’un, Yargıtay Ceza Kurulu’nun Cumhuriyet gazetesi yazar ve yöneticileri hakkında açtığı davaya ilişkin bozma kararında da imzası var. O davadaki bozulmalardan biri, yargılandığı dönemde milletvekili seçilen Ahmet Şık’a dokunulmazlık tanınmasıydı.
Yavuz’un da imzacısı olduğu Yargıtay Ceza Genel Kurulu’nun, Cumhuriyet gazetesi yazar ve yöneticilerinin Ahmet Şık’la ilgili açtığı davayı bozma kararında, Anayasa Mahkemesi’nin hak ihlali gerekçesine dikkat çekildi. Leyla Güven ile ilgili.
Güven’in milletvekili seçildikten sonra serbest bırakıldığını ancak anayasanın 14’üncü maddesinden hareketle yeniden tutuklandığını hatırlatan Güven, Başsavcılığın itirazı üzerine kararda Anayasa Mahkemesi’nin verdiği hak ihlaline atıfta bulunuyor. Anayasa Mahkemesi.
AYM’14. ‘BÖYLE BELİRSİZ’ DEDİ
AYM, Leyla Güven hakkında verdiği hak ihlali kararında ‘Anayasa’nın 14’üncü maddesindeki haller’ ibaresi kapsamındaki suçların neler olduğunu net olarak belirlememiş, kanun koyucu da bu konuda yasal düzenleme yapmamıştır. söz konusu suçları belirler.
Cumhuriyet davasında bozma gerekçelerine katılan Yavuz, Anayasa Mahkemesi’nin Leyla İnanç kararına daha önce hiç atıfta bulunmamış gibi Can Atalay’ın tahliye talebinin reddine oy verdi.
Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Can Atalay ile ilgili kararında, Anayasa Mahkemesi’nin Leyla İnanç ile ilgili Nisan 2022 kararında hak ihlali olarak görülen 14. maddedeki belirsizliğin bir boşluktan kaynaklandığını değerlendirdi. bilinçli bırakılmıştır. Yargıtay 3’üncü Ceza Dairesi, anayasanın 14’üncü maddesinde bilinçli olarak bıraktığı boşluğun, tehditin boyutuyla orantılı olacak şekilde yargı kararlarıyla doldurularak doldurulmasının amaçlandığını bildirdi. demokratik ve laik cumhuriyet.
9 AY SONRA KARŞI OY VERİN
Nitekim Yargıtay 3. Ceza Dairesi üyesi Muhammed Yavuz, Cumhuriyet davasına ilişkin Ekim 2022 tarihli bozma kararında Anayasa Mahkemesi’nin Leyla İnanç hakkındaki kararına atıfta bulundu. Yavuz, 9 ay sonra Can Atalay kararında önceki kararın aksi yönünde oy kullandı.
Anayasanın 14. maddesi ne diyor?
Anayasanın 83. maddesi milletvekillerinin dokunulmazlığını düzenlemektedir. Öğenin bir istisnası vardır. Bu istisna, Anayasa’nın 14. maddesinde yer alan “Anayasa’da yer alan hak ve hürriyetlerden hiçbiri, Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü bozmaya ve Devleti ortadan kaldırmaya yönelik faaliyetler şeklinde kullanılamaz.” insan haklarına dayalı demokratik ve laik Cumhuriyet”. Milletvekili seçilmeden önce hakkında soruşturma açılan kişi, bu karara aykırı bir suçtan dolayı milletvekili dokunulmazlığından yararlanamaz. Ancak Anayasa Mahkemesi, Leyla İnanç kararındaki 14. maddedeki belirsizlik nedeniyle hak ihlali tespit etti.